Constatarea amiabila

Constatarea amiabila

Constatarea amiabila este o procedura utilizata in majoritatea statelor membre ale Spatiului Economic European in cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore.

Acceptiunea data accidentului de circulatie soldat doar cu daune materiale minore difera in functie de reglementarile legislative specifice tarii in care se produce accidentul.

Procedura incheierii Constatarii amiabile

Potrivit prevederilor legale, in cazul producerii unui astfel de eveniment, se completeaza si se depune, de catre partile implicate, la companiile de asigurare, formularul tipizat, denumit in continuare Constat Amiabil sau Constatare Amiabila (CA).

ATENTIE! In acest caz NU mai este necesara deplasarea la Politie pentru constatarea obisnuita.

Scopul procedurii este obtinerea de informatii privind imprejurarile producerii accidentului si NU stabilirea pe loc a vinovatiei, acest lucru fiind lasat in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accident.

ATENTIE! Procedura este optionala si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala (Politie, incheiere de proces-verbal de constatare etc.).

Practic, conform legislatiei romanesti in domeniu, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule, din care au rezultat NUMAI pagube materiale, avizarea societatilor de asigurari se poate face si in baza unui formular tipizat, eliberat de societatile de asigurari.

In acest document, conducatorii vehiculelor consemneaza:

  • circumstantele producerii evenimentului;
  • datele personale de identificare a vehiculelor implicate;
  • datele din propriile polite de asigurare obligatorie RCA.

Obtinerea documentului de intrare in reparatie (Autorizatia de reparatie) ramane obligatorie. Se recomanda obtinerea acestui document in cel mult 24 de ore de la data producerii accidentului prin prezentarea la oricare dintre asiguratorii RCA ai vehiculelor implicate in accident, in scopul eliberarii acestui document.

Pentru informatii suplimentare, accesati din site-ul www.constatulamiabil.ro.