Totul despre Bonus-Malus

Sistemul Bonus-Malus intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.

Acesta presupune acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.

Practic, conform acestui sistem, “pretul” asigurarii va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este “cazierul rutier” al soferului. Acest sistem este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA.

De asemenea, un alt aspect ce impune aplicarea sistemului este Constatarea Amiabila, deoarece aceasta constituia o portita de scapare de amenda pentru soferii vinovati. Astfel, penalizarea aplicata pana nu demult de Politia Rutiera, va trebui sa se transforme intr-o penalizare pecuniara din partea asiguratorului.

Pana in prezent, fiecare companie a aplicat individual o forma a sistemului Bonus-Malus pentru asigurarile de tip CASCO, dar prin uniformizarea bazelor de date, penalizarea nu va mai putea fi evitata prin simpla schimbare a companiei de asigurare.

Sistemul este introdus ca o masura de responsabilizare a soferilor, iar cei prudenti nu vor mai plati aceeasi prima de asigurare ca si soferii care produc accidente, fie si din neatentie.

Click AICI pentru a vedea in care clasa de Bonus sau Malus va veti incadra de la 1 ianuarie 2010!

Click AICI pentru a vedea Tabelul general cu clasele Bonus-Malus!